Shiz hanyalah seorang pencinta karya yang ingin berkongsi cebisan kisah yang dapat memberikan inspirasi serta motivasi terhadap pembaca. Yang baik semuanya dari Maha Pencipta, dan segala kekurangan harap dapat diperbaiki... =) Happy Reading semua...

Thursday, March 26, 2015

Pulau Rawa


Assalamualaikum readers! Salam sayang dan semoga kalian baik-baik saja...

Last week Shiz dan family pergi bercuti kat Pulau Rawa...update kat fb ramai sangat yang tanya kat mana ni?? Kat mana ni?? Gosh cantiknya!! Haaaa gitu..sebab ramai yang tak tau di mana Pulau Rawa dan ramai tak pernah pergi sebab pulau ni private island yang merupakan tanah tuanku Johor. Cuma diuruskan oleh usahawan berbangsa cina tapi tanah masih milik tuanku. Dan....antara pulau kegemaran tuanku jugak...setahun dalam 8 kali tuanku akan datang bercuti kat sini...al-kisahnya la....Jom layanzzz sedikit gambar yang sempat shiz kongsikan. Sorry tak susun pun. Tengok jelah ye... ;p




kawasan sekitar



jernih giler kan?


                                                                          ada gelongsor...







gelongsor dalam laut ni memang best!



bfast dengan merak


                                                                               dinner





merak memang dibiarkan berkeliaran kat sini...jinak...

yang  ni cantik...

                                                             sempat berangan sebelum jatuh

                                                   hehe pinjam anak punya takut tenggelam

                                                                  terapi lubang hidung

airnya yang kehijauan

                                                              muka excited masa baru sampai

santai-santai lepas lunch

                                                                   yang ni island walk



sesiapa nak tangkap gambar pre-wedding mesti cantik kat sini


masa ni geram je duk tepi pantai...petang baru blh mandi sebab jaga kulit hehehe


ni jeti pulau rawa


                                                                            si sayang




private island ni best la kalau honeymoon..tenang je

seputih salju pasir dia...


Sebagai anak jati Johorean, Shiz nak promote sikit la tempat menarik dalam negeri Johor ni. So, sesiapa yang berminat atau tak pernah sampai Johor bolehlah datang bercuti di Pulau Rawa ni ye. Naik feri dalam 20 minit sahaja berbanding nak ke Tioman yang makan masa lingkungan 1 jam setengah. Tapi...tapi...tapi...Pulau Rawa pakejnya mahal sikit berbanding Tioman, Langkawi, Pangkor dan seangkatan dengannya. Tapi still tak semahal Pulau Mabul atau Kapalai. Kat sini, bilik mahal camne pun, tiada tv ye. Tapi ada disediakan bilik melepak yang ada tv (astro), piano, ping pong, snooker dan pelbagai lagi. Pulau ni memang untuk relax dan holiday. Kalau trip yang ada schedule contohnya pukul 9am kena turun snorkeling, pukul 5pm jungle trekking, itu bukan holiday. Itu percutian yang diatur..ada tugasan macam bekerja atau berkursus. So, pulau ni sesuai untuk santai...tak memenatkan...lepak layan spa...tapi kalau nak main aktiviti tu semua pun bolehhh.

Tiada mesin ATM, tapi ada wifi...so boleh bawak laptop ke ipad ke...dan network telefon pun okey. Taklah macam Japamala Resort by Samadhi, Tioman yang langsung takda line telefon. Sedihhh jek. Tiada gerai makan. Kat Pulau Rawa ni semata-mata ada resort ni sahaja. So segalanya disini gituwww. So credit card sangat penting la. Makan aiskrim cornetto pun ada tax uollsss. Rm7 satu. Jus buah-buahan RM15 satu. Tiada cafe/restoran lepas jam 9.30 malam. So kena bawak apa-apa makanan tambahan lebih-lebih lagi yang ada anak kecik. Air paip pun guna air laut yang dah ditapis..tapi tetap masin rasanya bila gosok gigi. Sabun badan pun jadi tak berbuih sebab air masin kan. heeeee

Apapun kami memang suka explore dan sentiasa nak pengalaman baru...satu word yang saya cakap sebelum balik ialah...BERBALOI...dan kami pasti akan datang lagi kesini...insyaallah dengan rezeki lebih dan kesempatan yang terluang. Entry ni Shiz nak abadikan sempena pertabalan Sultan Johor pada 23/03/2015 yang lalu...Tuanku berharap agar negeri Johor ini dikenali seluruh dunia. 


Kiasnya dengan pantun, bidasnya dalam senyuman,
kurang ajarnya masih santun, budi pekertinya tidak dilupakan...
itulah bangsa Melayu Johor yang kaya dengan adat temenggong dan tatasusilanya tersendiri...
kasih dan cinta terhadap sejarah bangsanya akan dibawa kemana sahaja,
kerana itulah didikannya memegang pusaka tiada gantinya...
adat warisan zaman berzaman, 
tidak putus diperturunkan, generasi baru hidup aman,
menjunjung kasih yang dititahkan...
Johor tanah tumpah darahku,
DAULAT TUANKU
-shizukaz sue-

#sayabanggajadijohorean
#sayakacukanbanjarkamparminangkabau

:)

36 comments:

Noor Adni said...

salam sis..macam mana nk kesana ya?
mcm best je

Shizukaz Sue said...

wsalam Noor Adni, boleh google pulau rawa resort dan tempah kat sana. Naik feri dari jeti mersing bersebelahan jeti utk ke tioman. Kalau bukan org johor, better call ofis pulau rawa resort tu tempah dan mintak penerangan kt situ tentang parking kereta, schedule feri bla bla. harga booking online dan call utk tempah sama je. tapi kena byr 100% sama ada bank in atau credit card. Takleh deposit2.. :)So make sure jgn cancel la..hehe

fateen nurshazwanis said...

salam nak tanya stay aritu kat resort apa nama ?

Shizukaz Sue said...

Fateen: wsalam..rawa beach resort..ada 1 resort je pun kat situ..

farhana othman said...

Hi, internet coverage sana laju tak. ke ada buffer2 slow? since xde Tv kalo bwk anak mmg kena ada internet la kat sana hee

Shizukaz Sue said...

Farhana othman: sory sis lambat respon..yup kt sana internet laju..wifi pun lajuuu hehe

mohd fared said...

cer cite pakej kt sane utk 3 ari 2 malam..

cer cite

Shizukaz Sue said...

Mohd fared: blh tgok kt website dia..rawa beach resort..mcm2 pakej ada..sory sy tak mahir nk explain..itu cuma pengalaman peribadi sendiri :)

sharifah nor azizah said...

nak tanya..harga tambang dari jeti mersing ke pulau rawa berap?

Shizukaz Sue said...

Rm100 seorang trmasuk kanak2 atas 3-4thn..harga sama jgk. Dan ferinya private..hanya yg amik pakej shj blh naik. Dan mmg ada 1 resort shj utk pakej A-Z..blh search kt website rawaislandresort.com utk maklumat lanjut

Nurul Humaira Mohamad Nor said...

Nak pergi balik hari boleh tak

Shizukaz Sue said...

Nurul Humaira: xleh la sis..pulau rawa ni bukan pantai/pulau awam..pulau ni private island.

Mootie Story said...

Salam sis...nak tnya, yg ade gelongsor nie kat resort rawa beach resort ke?

Shizukaz Sue said...

wsalam sis mootie..ye ada satu resort je pun kat situ

Anonymous said...

boleh snorkeling tak sis?...ada coral tak?

imclever said...

Sis nak tnya ni akak guna pakej eh pergi sana ? lepastu pulak lepas kite check out kene bayar depositksn lepas tu anggaran bayar keluar to 500 sampai ? act firttime i nak travel ke sanaa .

Shizukaz Sue said...

Anonymous: Ye boleh sewa peralatan snorkeling kat resort..coral xbyk tp ikan2 cantik memang banyak xperlu pergi laut dalam pun.

imclever: Ye memang hanya yang amik pakej shj boleh pergi sis. Sebab ni private island. Tak amik pakej, feri pun tak boleh nak naik pergi sana sebab feri pun milik resort tu sendiri. Takda charge masa check out pun. Untuk private island tiada walk in ye..semua perlu dibooking terlebih dahulu.

syafiqa deen said...

Assalam sis,

saya da try search resort tu tapi tak ada tunjuk harga atau package.hanya ada harga untuk snorkeliing dan aktivit lain.boleh sis tolong paste link ke sini untuk rujukan?terima kasih sis.

Shizukaz Sue said...

wsalam syafiqa...mmg takda tulis harga sebab awk belum pilih bilik. Pergi kat www.rawaislandresort.com then pilih reservation. Jz click je mana2 bilik yang awk nak nanti akan keluar harga. Pastu back dan tekan je untuk semua bilik baru tau harganya. Selagi tak checkout dan buat payment kat website tu takpe. Then masa checkout dan time nak buat payment kat web tu baru dia total semua termasuk makanan. Sebab mkn tu bukan pilihan. Memang harga ikut per head. So lepas dh bayar total semua dalam web tu, kena spare duit utk naik private feri dia RM100 per head termasuk kanak2 pun harga sama. boleh call no yg ada kt website tu kalau tak jelas ok.

Mohd Hafizzudin said...

saya ada buka web dia & masukkan date sy nak pergi..harga tu termasuk meal ke? breakfast,lunch,dinner?

Shizukaz Sue said...

belum lagi Mohd Hafizzudin..awak kena sampai part nak checkout untuk buat bayaran..baru dia akan masukkan sekali harga meal. Harga meal utk 3 kali mkn tu la. Tapi lepas dah keluar semua dia akan suruh click pay macam tu..kalau tak nak jangan click pay :)

harith syazwan said...

Salam nak tanya. Kalau kita amik pakej 2h1m , berapa anggaran overall ? Siap makan minum and tambang pergi balik feri. Just nak relax je kat pulau rawa tu. Tq

Shizukaz Sue said...

harith syazwan: bergantung juga jenis bilik yang awak pilih..kalau yg paling murah + makan + feri satu kepala rm800+ untuk 2hari 1mlm.

Izif Damha said...

tau tak klu pakej2 untuk family?huhu..cam best je..sewa homestay ke..ade tak ek pakej camtu.?

Miss Honey said...

Salam kak shiz mcm mane nak booking pakej

Shizukaz Sue said...

Takda homestay..mmg ada rawa beach resort shj kt situ. Family kena amik bilik besar muat 8-10 org kot dlm 1k+ harga bilik..mkn n feri ikut byran satu kpala.

Shizukaz Sue said...

Blh tgok kt website yg sy tulis dlm komen2 diatas ye..call je office tu lg mudah utk tempahan

Miss Honey said...

Yg mcm akak ckp 1 bilik boleh muat 8 or 10 org tu 1k++ untuk satu mlm ke . Atau pakej dia skali.? Maaf bnyak tanya.

Shizukaz Sue said...

Yup utk satu mlm..bilik shj..makan dan feri lain harga kena kira per kepala..ni private island so mmg mahal dr pulau2 lain

Casper said...

sis kalau kita pergi lepastu balik hari yg sama boleh tak? means pergi pagi balik petang

Firdaus Daus said...

Assalmualaikum sis... kalau sye pergi bertiga dg isteri dan ank umur tahun berapa 3 hari 2 malam berapa ye anggaran bajet? Tq

raraliciouss said...

Terima kasih sis sharing experience.input yg.sgt2 berguna bagi yang nak ke sini..

Shizukaz Sue said...

casper: boleh baca komen2 kat atas..tak boleh sebab ni private island.

firdaus daus: wsalam..boleh call terus resort tu untuk tanya harga..+607 799 1204 / +607 799 1205

raraliciouss: sama-sama :)

PRINTING ME said...

hi sis. nk tanya. tp byk soalan sikit la. hehehehe

0. u suggest pergi sendiri atau by pakej like pegi beramai2 atau sendiri?
1. mcm mana nk ke sana? if i dr melaka, eta sampai ke johor mngkin malam. di mana nk stay? bile akan ke jeti utk ke pulau rawa?
2. penginapan di pulau rawa ada kan? alang resort ke apa kalau tak silap? maksudnya, kene ambik fery dr jeti mersing dulu then baru uruskan penginapan di pulau rawa mcm tu ke?
3. after check in di resort di pulau rawa, aktiviti mcm mana sis? bergerak sendiri atau ada yg guide?
4. knp ramai offer pulau rawa dgn perhentian? sama tempat, berdekatan, memang kene ke pulau perhentian dulu baru dapat ke pulau rawa atau sebenarnya takde kene mengena langsung huhuhuh.

thank you sooooo muchhhhh.

Shizukaz Sue said...

hi printing me,

o.pulau rawa ni private island dan mmg kena amik pakej..takleh main pegi je mcm pulau lain tu..pergi website rawaislandresort.com dan call no yg ada kat situ utk booking. duit nanti transfer je. so dia akan email schedule bot dan sebagainya. pakej kira per kepala, so pergi ramai ke sendiri sama je.
1.waktu bot ikut schedule yg dia email tu. dr melaka better gerak subuh then sampai sana naik bot pagi. jeti pulau rawa sebelah dgn jeti pulau tioman kt mersing. tapi kalau tak booking pakej tak boleh naik pun. dia takda kaunter tiket mcm tioman ke langkawi. awak bayar then semua dia uruskan.nama pun pulau persendirian.
2. alang tu saya tak tau sebab yg sy pergi ni rawa island resort.
3.aktiviti ikut pakej yg awak pilih.
4.perhentian kat terengganu dan pulau rawa kat mersing johor. cuma xsilap kat ganu ada jgk nama pulau rawa besar kot. berbeza dgn ni.

Hisham Sham said...

Standby dlm 4k sorang Utk dua malam..